Jednorázové oblečení? Zkusme to jinak!

Třídění odpadu, (ne)plýtvání potravinami, jízda na kole místo autem. Trend udržitelného způsobu života stále roste, a mnohdy stačí změnit pouze drobnosti, a můžeme žít udržitelně nejen s ohledem na přírodu, ale také naši peněženku. Co začít třeba v naší skříni?

Jak je známo, módní průmysl patří mezi největší znečišťovatele. Ročně vyprodukuje přes 150 miliard kusů oděvů, přičemž další miliardy vyřazených kusů končí ve spalovnách a na skládkách. Jak je tedy možné, že stojíme před plnou skříní, a stále nemáme co na sebe? Oblečení je dnes dostupné, a není nám tak mnohdy líto, ho po pár nošení vyhodit a koupit zase nové. Jde to ale i jinak. Jedno z řešení je méně nakupovat, méně vyhazovat a více vyhodnocovat nákup protože móda je především otázkou kvality a stylu, nikoliv množství.

 

Předejit plýtvání

 

Také vás někdy napadá, kam všechno oblečení, které se neprodá zmizí?

Víte že...

  • Podle Českého statistického úřadu končí v komunálním odpadu ročně asi 200 000 tisíc tun textilu
  • Pokud si necháme oblečení o 9 měsíců déle, snížíme tím jeho ekologickou stopu o 20 až 30 %.
  • Každou vteřinu (!) skončí ve spalovně či na skládce textil z jednoho nákladního vozu
  • V roce 2015 bylo poprvé celosvětově vyrobeno více než 100 miliard oděvů, přičemž 60 % skončilo na skládkách ještě tentýž rok
  • Oblečení má v průměru 2x menší životnost než v roce 2000
  • Podle OSN se produkce módního průmyslu do roku 2030 zvýší o téměř dvě třetiny

Tak jako částečné řešení této pekelné situace může být nakupování v Outletech.

Kvalitní šatník je dostupnější víc než si myslíme

Oblečení nám dává možnost k vyjádření sebe sama i příležitost, jak udělat ten nejlepší první dojem. Zároveň je tak dostupné, že se nad tím moc nezamýšlíme. Co dát ale přednost kvalitním kouskům za srovnatelnou cenu, které vydrží mnohem déle, než jen pár vyprání? Kvalitní oblečení prostě poznáte, a nosit ho je jednoduše příjemnější. Lepší materiál je znát, a i po opakovaném praní zůstává látka stále pevná, jen tak nevybledne, a oblečení tak vydrží déle.

 

“Svět se veze na trendu takzvané rychlé módy, kdy řetězce obměňují své kolekce každých pár týdnů. Lidé je ani nestačí kupovat a tudíž sami výrobci své neprodané zboží likvidují. Proto zachraňujeme (a pečlivě vybíráme) vyřazené oblečení od známých značek, které by jinak skončilo na skládce nebo ve spalovně”, říká Elena Janda, zakladatelka outletu Simple and Sweet. Nemusíte mít v šatníku oblečení, které je po pár vypráních na vyhození. Řešením tak mohou být outlety, kde najdete kvalitní oblečení za srovnatelnou cenu. Menší outlety navíc své kousky vybírají opravdu pečlivě, mnohdy mají pouze jednu velikost od každého kusu, a nehromadí tak oblečení navíc.

Oblečení jako investice

Počítáme koruny na všechny strany, a málokdy se zamýšlíme nad tím, co doopravdy udělá nákup nekvalitního oblečení naší peněžence?

 

Zkusme se raději řídit následujícím pravidlem – náklady na opotřebení = celková cena položky / počet opotřebení. Tento vzorec nám poskytne lepší představu o tom, kolik nás oblečení bude dlouhodobě stát. Například pokud za šaty zaplatíme 1000 korun, a budeme je nosit 100 dní v roce po dobu 5 let, je cena za opotřebení 2 koruny. Pokud však koupíme šaty za 500 korun, a budeme je nosit 100 dní, ale pouze jeden rok, zůstane nám cena za opotřebení ve výši 5 korun. To dokazuje, že když si koupíme kvalitnější kousky, můžeme naopak za oblečení ušetřit. Navíc, i když se cena na začátku zdá být nízká, pokud nákup párkrát zopakujeme, začíná se poměrně rychle sčítat. Jestliže však naše oblečení vydrží déle, a budeme ho nosit rádi, nebudeme pociťovat potřebu neustále obnovovat svůj šatník, a proto budeme časem také utrácet méně. Není však nutné vyhodit celou skříň a naplnit ji značkovým oblečením, změna může přijít postupně, ale věřte, že ten rozdíl jde poznat.

Originální šatník

Máte plnou skříň věcí, které vlastně nenosíte? Hledání pokladů mezi oblečením pravě v takových Outletech může vést k nalezení originálního kousku za hodně dobré peníze. V dnešní době online nakupování může být hodně dobré řešení kvůli Covid opatřením a také kvůli lepšímu a snadnějšímu vyhledávání pomocí filtrování. Jestliže do oblečení investujeme čas nebo peníze, budeme ho pravděpodobně nosit vícekrát, a budeme k němu mít jiný vztah než ke tričku za pár korun.

Co když nás oblečení omrzí?

Náš styl se vyvíjí, velikost může kolísat, a proto nám někdy oblečení, o které jsme si mysleli, že ho budeme nosit po mnoho dalších let prostě nesedí. Ještě než hodíte nechtěný kousek do popelnice, zkuste se zamyslet, jestli s ním není možné naložit jinak. Mnoho oblečení je totiž vyrobeno ze syntetických vláken, což znamená, že jejich rozložení může trvat až 200 let, po kterých bude ležet na skládce. Proto zvažte, jestli vaše oblečení není možné spíše darovat na charitu, přátelům a rodině, nebo recyklovat. Proč si třeba jeden víkend neudělat doma výměnu oblečení? Užijete si zábavu, a možná najdete vysněný kousek i pro sebe. V dnešní době také existuje plno portálů, kde můžete zboží prodat. Faktem je, že kvalitní značky navíc mají lepší prodejní hodnotu než rychlé módní zboží (pokud tedy tak dlouho vydrží), a určitě tedy neproděláte.

 

Níže najdete naší nabídku Outlet oblečení:

Outlet Oblečení

Dále doporučujeme:

Espadrilky dámskéEspadrilky pánské ♥ TeniskyTenisky kotníkovéSlip-on botyDětské zimní botySvatební teniskyŠperkyOutletPonožky a mnoho dalšího

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz