Espadrilky, boty do města i na pláž

Módní a stylové espadrilky jsou jedinečnou dámskou a pánskou obuví, protože jsou praktické, mají vkusný design a nabízejí dokonalé pohodlí. Navíc se dají pořídit za rozumnou cenu. Pro boty espadrilky je typická lehkost, vzdušnost a podrážka vypletená z přírodních materiálů. V létě s přehledem nahradí tenisky, mokasíny i sandály. Není divu, že si je oblíbili dámy i pánové na celém světě. Espadrilky si získaly přízeň dokonce samotných návrhářů luxusní módy, kteří je opakovaně zahrnují do svých exkluzivních kolekcí.

Co jsou espadrilky?

Espadrilky, někdy nesprávně nazývané espedrilky, jsou španělské letní nazouvací boty se lněným nebo bavlněným vrškem a jutovou podrážkou, které se staly celosvětovým hitem zejména pro svoji lehkost, prodyšnost, pohodlnost, praktičnost a ležérnost. Díky použití přírodních materiálů jsou ideální do horkých dnů, během nichž poskytnou nebývalý komfort. Nosí se naboso, hodí se pro ženy i muže, dají se nosit jak do města, tak na pláž. Původně vyloženě volno-časové boty jsou dnes součástí i business casual dress kodu. Tyto trendy boty by určitě neměly chybět v žádném letním šatníku, respektive botníku.

Espadrilky, aneb z plantáže na módní mola.

Espadrilky, jak je známe dnes, pocházejí ze Španělska. Původně nosili boty espadrilky pouze nejchudší skupiny společnosti, hlavně rolníci a dělníci. V šedesátých letech si je oblíbili dva uznávaní umělci, Picasso a Dalí, a od té doby se pohled na espadrilky změnil – staly módním a žádaným produktem. O deset let později se zájem o ně ještě zvýšil, a to díky francouzskému návrháři Yves Saint Laurentovi, který je proslavil na přehlídkových molech. Espadrilky se pak už nikdy nepovažovali za levnou obuv pro nižší vrstvy, jejich cena dramaticky stoupla.

Nejrůznější tvary, barvy, provedení espadrilek

V dnešní době už espadrilky nepředstavují jen uzavřenou obuv, jak tomu bývalo dříve, k dostání jsou boty s volnou špičkou nebo patou, v podobě pantoflí i pohodlných tenisek. K šatům se hodí varianta na podpatku s působivým zavazováním kolem kotníku, pro ženy menšího vzrůstu zase espadrilky na vyšší podrážce. A dámy, které preferují elegantní styl, jistě ocení modely se zúženou špičkou. Na výběr jsou boty zdobené i v minimalistickém provedení. Vybírat můžete také z různých barev a vzorů – od klasické černé a bílé, přes béžovou, modrou nebo červenou až po růžovou, zelenou, zlatou i stříbrnou.

Espadrilky CANVAS Žluté

Jak a kam nosit espadrilky?

Další výhodou espadrilek je jejich stylová všestrannost – skvěle podpoří ležérní, sportovní i elegantní outfit:

  • můžete je nosit s dlouhými, vzdušnými šaty, ale i krátkými letními šaty nebo plátěnými šortkami.
  • obout je můžete také k pohodlným jogger kalhotám s tričkem a kšiltovkou.
  • městský look získá sportovně elegantní švih díky kombinaci espadrilek se stylovými kalhotami chinos a tričkem polo.
  • pokud sázíte na nedbalou eleganci, zkuste spojení espadrilek se šortkami, úzkými džíny nebo i malými černými šaty.
  • dámské espadrilky ale vypadají skvěle také s halenkami s vyšívaným vzorem a sakem.
  • jestli nosíte často klasickou černou a bílou, pořiďte si barevné espadrilky s hravým zdobením, které dodají nevýraznému modelu nápaditý šmrnc.
  • boty espadrilky můžete přibalit na dovolenou k moři nebo do tropů, protože se v nich nepotí nohy ani v tom nejteplejším počasí.
  • klasické uzavřené modely chrání nohy včetně prstů, a tak zvládnou i výlety do přírody.
  • díky mimořádné pohodlnosti mohou espadrilky sloužit také jako domácí obuv a nahradit poměrně nevzhledné bačkory.

Pánské espadrilky

Boty espadrilky jsou neméně oblíbené i u mužů – nakonec byli to právě muži, v čele s Yves Saint Laurentem, kteří z nich udělali žádanou trendy obuv. A jak se pánské espadrilky nosí? Vypadají skvěle s kalhotami chinos nebo bavlněnými i džínovými šortkami a vzdušnými lněnými košilemi. Dokonale zapadají do námořnického stylu, a tak tvoří zvláště vydařenou kombinaci s bílým tričkem s modrými proužky či lněnou košilí, béžovými chinos a tmavě modrým sakem. Nebo by pánové raději eleganci v městské verzi? Pak je vhodné espadrilky obout ke košili se vzorem, chinosům, plátěným kalhotám či klasickým džínům a casual saku.

Pánské Espadrilky COLIN Oáza

Outlet Oblečení

Dále doporučujeme:

Espadrilky dámskéEspadrilky pánské ♥ TeniskyTenisky kotníkovéSlip-on botyDětské zimní botySvatební teniskyŠperkyOutletPonožky a mnoho dalšího

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz